Scripta manent, verba volant

Get Adobe Flash player

Jaar 2013

alt

In 2013 maakt Fred Roelfsema deel uit van het Rallyteam Breda. Hij neemt plaats in de Citroen DS3 om Goska Lyszkowska de kneepjes van het rallyrijden te leren. Dit jaar wordt gezien als een leerjaar om kilometers te maken.

Er worden een aantal shortrally's gereden om iedere keer weer een stapje hoger te komen.

13 juli 2013 Jumbo short rally Etten-Leur

Ook de Jumbo Short Rally, waarin de tweede rallyauto van Rallyteam Breda uitkomt, ging zaterdagmiddag met 8 klassementsproeven van start. Góska Lyszkowska zit aan het stuur van de Citroën DS3 R1 en Fred Roelfsema is haar navigator. Hun deelname is echter van korte duur. Op het onverhard van de eerste klassementsproef bij Wouwse Plantage lanceert een te diepe kuil de DS3 de lucht in. De landing is voor de Citroën te hard en beide stuurstangen zijn krom, de auto schiet uit z’n versnelling en duikt bijna rechtsaf de gebaande weg af. Gelukkig weten ze de auto op de weg te houden, maar duidelijk is dat er iets flink mis is met de auto. Toch slagen ze erin ook de tweede klassementsproef in Etten-Leur uit te rijden, maar helaas niet binnen de vastgestelde tijdslimiet. Het sturen gaat heel moeizaam en zonder brokken kan de serviceplaats bereikt worden. Daar is de diagnose snel gemaakt en rest niets anders dan de DS3 laten staan. De overwinning van de C2 doet het uitvallen van de DS3 niet vergeten, maar er was wel reden voor een feestje.

jumbo short rally 400 x 300

22 juni 2013 Vechtdal rally Hardenberg

DS3 van Rallyteam Breda komt met beker terug uit Hardenberg

Afgelopen weekend werd de Citroën DS3, het nieuwste paard in de Bredase stal, voor de derde maal ingezet. In het Overijssels Hardenberg nam Rallyteam Breda op zaterdag 22 juni deel aan de Vechtdalrally.

vechtdal prijsuitreiking 400 x 300

Góska Lyszkowska is nieuw in het vak en moet veel leren. Maar die ruimte krijgt ze ook. Fred Roelfsema is als een rijschoolhouder en gaat coachend te werk vanuit zijn hotseat. Met de broodnodige rust in de auto creëert Fred een prima leerklimaat voor de enthousiaste Góska. De DS3 bonkt en stoot over de onverharde delen van de KP’s dat het een lieve lust is. Maar de auto geeft geen krimp. De meters vliegen er onderdoor en op de rechte halen wordt het gaspedaal tot de pin ingedrukt. De equipe in de DS3 zet nog geen snelle tijden neer. Wat wel beter wordt zijn de ideale bochten lijnen en het insteken van de bochten. Dit is een zeer aparte techniek die je goed moet kunnen beheersen om te komen tot veilig en snel rally rijden. Er klinkt een staccato van aanwijzingen door de auto en de 1600cc wordt tot het maximum getergd.

vechtdal routefoto 400 x 300

Nog niet snel, maar wel een beker in de pocket voor de 1e plek in de N2. Maar wat veel belangrijker is: een hele goede lesdag! Op naar Etten-Leur en daar proberen de ingezette weg te verbeteren en de snelheid te verhogen.

vechtdalrally foto front 400 x 300

Promofilm van dit evenement:

6 april 2013

Twee prijzen voor Rallyteam Breda in OVD EDE Groep Rally

Beide equipes van Rallyteam Breda hebben zaterdag 6 april prijzen in de wacht gesleept tijdens de OVD Groep Ede ShortRally. René Wawrzyniak en Christiaan van der Rijsen veroverden in de klasse A6 een keurige tweede plek. Góska Lyszkowska en haar navigator Fred Roelfsema namen in de klasse N2 de eerste plek mee naar huis.

De strijd om de eerste plek in de klasse N2 waarin Góska en Fred met de DS3 reden was niet zo heftig, ze waren de enige deelnemers in de klasse. Desondanks was het wel zaak om te finishen. Zonder finish is er immers geen podiumplaats. Een klein uitstapje op de eerste klassementsproef koste flink wat tijd. In een gladde asfaltbocht met gravel schoof de DS3 rechtdoor en kwam met de voorwielen boven een sloot tot stilstand. Met hulp van het publiek kwam de equipe weer op de weg en konden ze hun wedstrijd vervolgen. Later schoot de kofferdeksel nog open, waarschijnlijk was die door het helpende publiek niet goed afgesloten. Op de navolgende proeven werden snellere tijden gereden. De DS3 werd over de finish van de laatste klassementsproef gereden, met een eerste plaats in de klasse N2 als eindresultaat.

ovd rally 400 x 300

Het eremetaal in de klasse A6 werd felbevochten. Met een ruim aantal deelnemers in de klasse waren er genoeg kapers op de kust. Voor de overwinning tekenden Kevin van Deijne in een Ford Fiesta R2. Hij was op alle proeven duidelijk overwinnaar. Voor de navolgende plekken wisselden de posities bijna na elke proef wat de rijders extra scherp hield.

Met de Citroën C2 R2 Max wisten Wawrzyniak en Van der Rijsen aanvankelijk een tweede plaats te bezetten na de eerste proef van 13,25 kilometer lang. Met een verschil van iets meer dan 5 seconden op Frank Tetteroo en meer dan 9 seconden op Jasper van Tienen was dat een goede start. Op klassementsproef 2 werd door een foutje dure tijd verloren en schoven ze op naar een vierde plaats in de klasse. Na de service in Harskamp werd de aanval ingezet om minimaal een tweede plaats te bemachtigen. Na KP 3 was de derde plek een feit en was Jasper van Tienen op bijna 12 seconden achterstand gezet. Op de vierde proef werd ook de achterstand op Frank Tetteroo weggewerkt en omgezet in een kleine voorsprong van 3,1 seconden. René en Christiaan stonden daarmee weer op de gehoopte positie, maar konden zeker niet rustig aan doen. Vol in de aanval was dus nodig, zeker nadat op de voorlaatste klassementsproef een vierde tijd werd gereden en het verschil met Tetteroo slonk tot een luttele 0,7 seconden! Alles of niets was daarmee aan de start van de allerlaatste klassementsproef de opgave. Frank Tetteroo finishte uiteindelijk 2,1 seconden later in het definitieve eindklassement. De tweede plaats van Rallyteam Breda in de klasse A6 bleef hierdoor behouden. René en Christiaan eindigde in het algemeen klassement op de 16e plek.